Erop uit

De Lutte Algemeen

De Lutte is een klein maar gezellig kerkdorpje van de gemeente Losser, gelegen in de prachtige natuur van Twente. De omgeving van De Lutte is uitermate geschikt voor fiets- en wandeltochten, de meeste routes lopen over de ‘Lutterse bergen’, dat zijn kleine bergen die ontstaan zijn in de ijstijd. De bekendste is de Tankenberg (85m, andere bergen zijn de Paasberg, Hakenberg en Austieberg.

Andere bezienswaardigheden zijn het Aboretum Poortbulten, een bomentuin met honderden verschillende boomsoorten en het Lutterzand, een natuurgebied met mooie zandverstuivingen aan het kleine riviertje ‘de Dinkel’.

Natuurlijk is de gezelige dorpskern met haar cafés een bezoekje waard. In de dorpskern staat het symbool van De Lutte de Hellehond. Een standbeeld (gemaakt door de beeldhouwer Pieter de Monchy) van een hond die vroeger bij de boeren langs de huizen kwam om de dood aan te kondigen door voor het huis van een stervende te blaffen en te huilen.

 

Fiets route’s

In Twente is het prima fietsen. Natuurlijk Overijssel heeft voor u zoveel mogelijke fietsroute’s verzameld. De volgende:

Luttermarkenroute (27 km)dinkel_losser

Deze route voert door de streek ten oosten van de stuwwal EnschedeOldenzaal. Losser is de belangrijkste plaats. “Ik kom oet Losser, ik weet van niks”, is een bekend Twents gezegde. Daarmee plachten de stropers en smokkelaars uit dit vlakbij de Duitse grens gelegen dorp hun onschuld te bewijzen voor de Almelose rechtbank. Dekzandruggen geven aan deze streek een duidelijk microreliëf. Op de hoge delen liggen de oude bouwlanden (essen). De nattere, lagere delen, de velden, de broeken en de venen, waren vroeger gemeenschappelijk bezit. Dat waren de zogenaamde markegronden. Het noordelijk deel van deze route gaat door de voormalige Luttermarke Het plaatsje De Lutte ligt ten noorden van de route. Deze wat afgelegen streek heeft met z’n houtwallen en vakwerkboerderijen nog veel van het oorspronkelijke Twentse karakter behouden.

Hellehondroute (14 km)De Hellehond

Aan de hand van een paspoort, dat je toegang verschaft tot het Sagenland, ga je op pad om onderweg allerlei vragen te beantwoorden. Weet je wat een tuffelkelder is of wat de functie van een ecoduct is? Wat kun je van druiven maken en hoeveel vrachtauto’s rijden er over de Al in een uur? Wat is het geheim van de Hellehond?
Heb je alle vragen goed beantwoord en de opdrachten correct uitgevoerd, dan ontvang je het diploma volleerd Hellehond-speurder. Routebeschrijving verkrijgbaar bij VVV-De Lutte/Losser.

Gilderhaus-Dinkelroute (41 km)lutterzand

De route verkent de Dinkelvallei  De Dinkel is het meest idyllische riviertje van Oost-Nederland. Op deze tocht ziet u het slingeren door de frisgroene weiden van Losser en door de naaldbossen en zandverstuivingen van het Lutterzand . In de
gemeente Losser komt de Dinkel Nederland binnen. Maar niet voor lang, want 35 km verderop, ten noordoosten van Ootmarsum, verlaat hij ons land weer. Maar die korte afstand is voldoende om zijn faam te vestigen onder Nederlandse natuurliefhebbers. Verder op deze route maakt u een uitstapje via groene-grensovergangen naar Duitsland.

Kijk voor meer informatie de bron van bovenstaande teksten: http://www.natuurlijk.nl/twente/oldenzaal/fietsroutes_oldenzaal.htm

In de Lutte is ook de VVV gevestigd voor alle faciliteiten op het gebiedvvv-logo van uw vakantie.